Studentski centar Rijeka

Radmile Matejčić 5
51000 Rijeka

Kontakt

Tel. +385 51 584 530
scri.uniri@scri.hr

MOJ SCRI

RAZGOVOR S RAVNATELJEM STUDENTSKOG CENTRA U RIJECI, MR. SIG. DINKOM JURJEVIĆEM

 

Studentski centar je spreman, ali i od studenata se očekuje oprez i visok stupanj svijesti

 

 

Studente bih zamolio da ograniče broj odlazaka svojim kućama. Da se pridržavaju preporuka vezanih za svadbe, putovanja, okupljanja. I da razmišljaju – da bez obzira što su mladi i što upravo zbog toga najbolje podnašaju Covid, imaju roditelje, bake i djedove.

 

 

Povodom početka akademske godine 2020./2021. godine razgovarali smo s ravnateljem Studentskog centra, Sveučilišta u Rijeci mr.sc. Dinkom Jurjevićem.

 

Što biste poručili korisnicima Studentskog centra, Sveučilišta u Rijeci na početku ove akademske godine, a s obzirom na cjelokupnu situaciju vezano za pandemiju?

 

  • Na početku ove akademske godine poručio bih našim studentima da su nam dobrodošli, kao i uvijek. Studentski centar će se truditi da im omogući ono što smo im dužni omogućiti – kvalitetnu prehranu, smještaj, mogućnost zapošljavanja i osmišljeno slobodno vrijeme. Što se tiče aktualnih stvari, a vezano za epidemiju, upravo je ovih dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja objavio pravila kojih se moramo pridržavati.

 

 

Epidemiološke mjere

 

O kakvim je pravilima riječ? Koje su to preporuke?

 

  • -      Studentski centar sve pripreme vezano za Covid – 19 već je odradio, a izašle upute dodatno će se izanalizirati. Riječ je o ograničenjima vezanima za posjete i kretanja studenata, u smještajnim kapacitetima i kod korištenja restorana. U smještajnim kapacitetima imamo elemenata nešto većeg rizika, ali Studentski centar u Rijeci na svu sreću nema situaciju da tri studenta ili više njih dijele jednu sobu.

 

  •  Iako Studentski centar u Rijeci može ispoštovati sve preporuke, i od studenata se očekuje visok stupanj svijesti i odgovornosti. Od nošenja maski, pa do discipliniranog ponašanja. Primjerice nema potrebe za gužvom u liftu, kod korištenja toaleta, u hodnicima i slično. Uglavnom sve se sada svodi na njihovu kulturu ponašanja.

 

  • Ovom prilikom studente bih dodatno zamolio da ograniče broj odlazaka svojim kućama. Da se pridržavaju preporuka vezanih za svadbe, putovanja, okupljanja. I da razmišljaju – da bez obzira što su mladi i što upravo zbog toga najbolje podnašaju Covid, imaju roditelje, bake, djedove. Za tu skupinu sve to može biti jako rizično. Neka budu svjesni opasnosti i ako imaju neku dilemu neka to iskomuniciraju s profesorima medicinske struke. Nema razloga za strah, ali neka ujedno budu i realni.

 

 

Na koji se način SC pripremio za „novo normalno“ i koje su mjere uvedene s obzirom na epidemiju?

 

  • -      Studentski centar u Rijeci je osigurao sve ono što nam je rečeno da moramo osigurati.  Riječ je o sredstvima za dezinfekciju ruku, a koji se nalaze na ulazima u svaki naš objekt. Sve to prate i upute. Pranje ruku je daleko važnije nego što možda u ovom trenutku mislimo. Utvrđeno je da običan sapun razgrađuje ovojnicu virusa koja je na bazi masnoća, naravno ako se ruke temeljito peru. Zatim, zabranjen je ulaz u objekte bez maske. Maske bi se trebale nositi u svim zajedničkim prostorijama. Kako bi smanjili broj korisnika u restoranima, reducirali smo brojku sjedećih mjesta. Konkretno,  restoran Kampus od 500 sjedećih mjesta sada ima 200 sjedećih mjesta. To je učinjeno i u restoranima Mini, u naselju Ivan Goran Kovačić, svim bistroima i na Pomorskom fakultetu, Tehničkom, Pravnom fakultetu i na Fakultetu za menadžment u turizmu u Iki. Na sve naše pultove stavili smo zaštitne staklene barijere.  Tako smo zaštitili naše radnike, studente, ali i hranu koja se poslužuje. 

 

 

Oporavak tržišta rada

 

Što ako se dogodi da netko tijekom akademske godine od korisnika ipak postane pozitivan na Covid -19? Koja je procedura?

 

  • -      Ukoliko student dobije simptome, mora se odmah obratiti epidemiološkoj službi. Ako se utvrdi da je riječ o koroni, i dobije rješenje o samoizolaciji odnosno o karanteni mora odmah o tomu obavijestiti Studentski centar. U Centru može ostati najduže 48 sati, a za takve slučajeve osigurali smo i posebnu sobu. Nakon toga mora napustiti Centar.

 

 

Na koji je način epidemija utjecala na zapošljavanje? Što studenti mogu očekivati ove godine?

 

  • -      Od sredine ožujka pa do sredine srpnja, a osobito u vrijeme totalne blokade, smanjili su nam se prihodi. U tom trenutku stigla nam je pomoć Vlade i ovom prilikom im se na tomu  zahvaljujem. Tijekom ljeta zbog turizma, zapošljavanja su krenula i ostvarili smo 60 do 70 posto realizacije u odnosu na lani. Tržište rada se oporavlja, no vidjet ćemo što donosi jesen. Svi želimo opstati.

 

 

Domovi popunjeni

 

Ove godine interes za smještaj je puno veći nego lani. Čini se da ulaganje u kvalitetu daje rezultate. Na što ste osobito ponosni?

 

  • Interes za naš smještaj ove godine je bio odličan. U potpunosti smo popunili naše kapacitete. Izdvojio bih razvoj i širenje Centra, a koje je započelo 2013. godine, na što sam osobito ponosan. Od tada pa do danas, otvorili smo jedno cijelo novo naselje - Trsat, zatim novi restoran Kampus, s radom su započela četiri bistroa odnosno restorana na Tehničkom fakultetu, Pomorskom fakultetu, Pravnom fakultetu i na Fakultetu za menadžment u turizmu u Iki. Otvorili smo nove caffe-barove u zgradi Odjela, objektima Filozofskog fakulteta i Građevinskog fakulteta, odnosno u zgradi Zdravstvenog fakulteta i na Rektoratu. Imamo studentsku trgovinu, među rijetkim studentskim centrima, službu gospodarske djelatnosti. Krenuli smo i u cateringe. U posljednjih nekoliko godina zaposlili smo više od 120 osoba, a riječ je sve o mladim ljudima, koji zbog ove mogućnosti nisu trebali otići u inozemstvo.

 

No, od svega najponosniji smo da su naši korisnici zadovoljni. Postići kvalitetu nije jednostavan posao, a u tu svrhu osnovali smo  Odjel kontrole. Naša misija je da naši korisnici dobiju kvalitetnu hranu i uslugu. Osluškujemo njihove želje, proširujemo ugostiteljsku ponudu. U špici Studentski centar proizvede preko 7.500 obroka, a ako se i dogodi koji nedostatak voljeli bih da nas korisnici o tomu obavijeste.

 

Centar svake godine uvodi neke novitete. Što ste ove godine pripremili?

 

  • -      Pripremamo puno. Ali moramo biti oprezni zbog epidemije. Skupove smo eliminirali. Zbog čega nam je jako žao. Imamo dobu ekipu koja radi na osmišljavanju slobodnog vremena studenata. Želimo da se vrate izleti u prirodu. Sigurno je da ćemo ove godine nastaviti s ekološkim akcijama, sadnjom drveća, čišćenjem površina Kampusa. Sada je trenutno u igri projekt odnosno nagradni natječaj Fotolov koji ima za cilj istaknuti važnost životinja našeg kraja: vuka, risa, medvjeda i dobrog dupina te ukazati na važnost očuvanja Gorskog kotara i Primorja. Tu je i foto grupa Baltazar. U planu su nam i izložbe. U tom kontekstu prijedlozi studenata su dobrodošli kao i njihovo sudjelovanje u ovakvim projektima.

 

STUDENTSKI CENTAR RIJEKA OBJAVIO VODIČ ZA BRUCOŠE/ICE

 

Studentski centar Rijeka je 29. rujna 2020. godine objavio novi Vodič za brucoše/ice. Svjesni svih poteškoća s kojima se susreću studenti/ce prvih godina studija odlučili smo se izraditi Vodič za brucoše/ice (u daljnjem tekstu Vodič) koji će na jednom mjestu sadržavati najosnovnije informacije o djelatnostima Studentskog centra Rijeka. Vodičem su pojašnjenje informacije o studentskom smještaju, prehrani, student servisu kao i organizaciji slobodnog vremena studenata/ica.

Priručnik je izrađen u sklopu Službe za organizaciju slobodnog vremena studenata/ica te se izrada odvijala u dvije faze. U prvoj fazi se izradio Vodič te su se isto tako, na poziv Studentskog centra Rijeka, javljali stariji studenti/ce s porukama podrške brucošima/cama  iz domene života u studentskom domu. U drugoj fazi se Vodič poslao zainteresiranim brucošima/cama koji/e su dali svoju povratnu informaciju o napisanom te su predložili nekoliko izmjena. U konačnici većina prijedloga je uvažena te se Vodič nadopunio tim informacijama. U izradi Vodiča su tako osim radnika/ca Studentskog centra Rijeka sudjelovali i studenti/ce čime i dalje pokazujemo važnost uključivanja studenata/ica u aktivnosti koje za njih i s njima radimo.

Vodič za brucoše možete pogledati OVDJE.

Svakako, za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite osobno ili putem emaila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Želimo vam sretan početak studiranja i uspješnu akademsku godinu!

Vaš Studentski centar Rijeka

DRUŠTVENE MREŽE
footer-logo