Dan zaštite okoliša

STUDENTSKI CENTAR RIJEKA AKCIJOM ČIŠĆENJA KAMPUSA OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA

 

Studentski centar Rijeka posebnu pozornost stavlja na važnost zaštite okoliša te su u svom radu učinili već nekoliko važnih iskoraka. Plastične vrećice zamijenili su papirnatim, plastične čaše staklenim ili papirnatim, maksimalno su izbacili korištenje plastičnih zdjelica za dostavu hrane, a za pojedinu plastiku koja se ne može izbjeći, osiguravaju adekvatno zbrinjavanje. Osim toga nedavno su provodili akciju „Zasadi i udomi drvo“ tijekom koje je posađeno više od 60 sadnica različitog drveća voća. Inicijativom ravnatelja mag. sig. Dinka Jurjevića, među prvim Studentskim centrima u Hrvatskoj uvedene su fontane za vodu koje se nalaze u gotovo svim objektima Studentskog centra Rijeka. Isto tako u Centru nastoje uvrstiti što više veganske i vegetarijanske prehrane te su s tim ciljem u ponudu uveli posebne sendviče.

Dolaskom korona virusom i zatvaranjem gotovo svih prehrambenih objekata, mnogi djelatnici/e Centra, kao i mnogi ugostitelji/ce u Hrvatskoj više nisu mogli obavljati svoj posao. No, iako je korona virus utjecao na zatvaranje objekata, veliki broj djelatnika, nakon popuštanja epidemioloških mjera, je kuhinju i restorane, buffete te caffe barove zamijenilo radnim mjestom uređivanja okoliša na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Cilj uređivanja okoliša je čišćenje djela oko studentskog paviljona broj IV u Studentskom naselju Trsat od brojnog građevinskog otpada koji je ostao nakon gradnje objekata. Osim toga djelatnici su očistili korov i raslinje koje je na tom prostoru izraslo te počistiti prostor od smeća koje se tijekom godina nakupilo. Granje i raslinje bilo je veličine drveća što prikazuje koliki je bio potreban trud djelatnika za koje napominju, neki od njih nisu imali prethodnog znanja, a neki niti iskustva u takvoj vrsti posla. Radeći na uređenju okoliša, sada već duže od pet tjedana, posebno se isticao trud te pozitivna i zajednička energija svih djelatnika, što je ovu akciju učinilo doista velikom i hvalevrijednom. Tijekom rada, djelatnici su za sada sveukupno napunili 36 punih kontejnera smeća te još posebno nekoliko kila glomaznog otpada.

No upravo zbog truda djelatnika Studentskog centra i inicijative ravnatelja Studentskog centra, mjesto koje je nekoć bilo obraslo korovom i smećem, postati će prirodna oaza, prepuna cvijeća i drveća, te u Centru vjeruju da će studenti/ce vrlo rado obilaziti i provoditi svoje slobodno vrijeme u novom parku. Iako uređenje okoliša još traje, veseli nas vidjeti konačan rezultat.

Osim uređenja okoliša koju provode djelatnici, Studentski centar Rijeka povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava svake godine 5. lipnja, održava „Akciju čišćenja Kampusa 2020“, koja će se radi lošeg vremena održati u srijedu 10. lipnja 2020. godine. U akciji će se osim djelatnika/ca Studentskog centra Rijeka pozvati studenti/ce te djelatnici/ce Sveučilišta u Rijeci, kako bi od smeća, uredili njihov sveučilišni Kampus. Više informacija potražite na Facebook stranicama Studentskog centra Rijeka i pozivamo sve vas da pripazite na naš okoliš. Pritom ne misle samo na jedan dan, već vas pozivaju da tijekom cijele godina pripazite te da zajedničkim snagama čuvamo naš okoliš i naš jedini planet Zemlju. Kako bi vas na to povremeno podsjetili u Studentskom centru Rijeka su osnovali grupu čiSTO% za čisti okoliš, prirodu, zdravlje i sigurnost.